C h a p t e r 1 7 . b e


Mobirise Website Builder

De website staat voor een vernieuwende online beleving van kunstwerken. Als je vandaag op het internet gaat surfen, hoef je niet veel moeite te doen om een overvloed aan beelden tot je te laten komen. Of het nu foto’s van familie en vrienden op Facebook zijn of Instagram posts van je favoriete kunstenaar of idool, het wereldwijde web staat vol met roekeloos gerangschikte, maar autistisch gerasterde formats. Je tikt simpelweg één woord in op Google, drukt vervolgens op “Afbeeldingen” en je krijgt een oneindigheid aan matches te zien. Het lijkt anno 2022 een evidentie te zijn.

Op zich is er helemaal niks mis met de manier waarop afbeeldingen vandaag circuleren op het net. Het bewijst dagelijks aan miljoenen mensen hun nut wanneer de zoekmachines op een overzichtelijke wijze veel nieuwe informatie vertonen bij het intypen van een zoekwoord. Desalniettemin acht ik deze veralgemeende gestructureerde weergave van afbeeldingen niet steeds geschikt kunst te kunnen vertolken. Het lijkt alsof het vele kunstenaars mist aan motivatie hier een tegengewicht voor te bieden.

Want zij zullen ongetwijfeld nadenken over de dialoog die werken onderling met elkaar aangaan wanneer ze samen in een ruimte opgehangen en vervolgens getoond worden bij het opstellen van een fysieke tentoonstelling. Waarom dan niet online?

Want waar is de persoonlijkheid naar toe van de kunstenaar of het kunstwerk, wanneer je deze gratuit als een hoer aan haar raam tentoonspreidt op Instagram, zoekend naar de ego-strelende likes op je eerder geposte foto. Zonder ook maar enige verdere bedenking te maken of dit wel de plek is waarin het werk het beste gedijt en vertelt waarvoor het tot ons gekomen is.

Willen we hier nog vrij over nadenken, of zijn we te geïndoctrineerd?

Chapter17 wil het tegengewicht zijn. Een vrije openlijk bewandelbare plaats voor de kijker, waarin afbeeldingen en kunstwerken bewust door de maker zelf gepositioneerd zijn. Dit ten opzichte van en met elkaar, een onderling beeldend verhaal vertellend. Ook Online.


Chapter17.be is een website opgericht door Pelle Van Gheluwe en mede mogelijk gemaakt door Casper Van Gheluwe. 

© Copyright Pelle Van Gheluwe 2025 - All Rights Reserved

No Code Website Builder